Töödeldud toidu kahjulikkus ning miks? Mis aineid reeglina sisaldab? Kus ja miks?

Töödeldud toidu kahjulikkus ning miks? Mis aineid reeglina sisaldab? Kus ja miks?

Autor: Reilika Nestor 06.12.2015 kell 14:35

Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat.
Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed.

Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett.

Inimese toit võib olla taimset (teravili, kaunvili, köögivili, puuvili, marjad, suhkur jne) või loomset (liha, kala, piim, munad) päritolu. Eri toidud sisaldavad inimese organismile vajalikke toitaineid ja energiat erisugusel hulgal.

Kuid meie peatume just nimelt töödeldud toidu juures. Enamik toiduained on meil töödeldud. Töötlemise all peame silmas konserveerimist, keetmist, külmutamist, kuivatamist, küpsetamist, sulatamist, praadimist, hautamist. Töötlemine on tänapäeval säilitusainete lisamine, et toit püsiks ilus, värske ja säiliks kaua.

Iga 7 toit 10st, mida me sööme on keemiliselt töödeldud ehk siis lisatud keemilisi aineid, säilitusaineid, mis on uskumatu fakt. Melanie Warner, kirjutas raamatu "Kuidas töödeldud toit vallutas Ameerika toidu!"

Töödeldud toit on maitsev ja isuäratav. Miks?
Töödeldud toidus on selline aine nagu dopamiin (neurotransmitter), mis tekitab meis sõltuvust. Dopamiinil on ajus palju funktsioone, neist tuntumad on seotud motoorika, motivatsiooni ja naudingute kujunemisega - seksuaal- ja toitumiskäitumine, samuti mitmesugused sõltuvusprobleemid. USA teadlased jälgisid kuidas mõjutab aju näiteks kokaiin ja suhkur. Sarnasus oli hämmastavalt sarnane. Rahulolutunne, soov rohkem tarbida.

Töödeldud toidus on isu ja sõltuvust tekitavaid aineid. Nagu näiteks ...

  • Titaandioksiid - sisaldub värvides, plastmassis, paberis, tindis, toidus ja hambapastades. Samuti kasutatakse kosmeetikas ja nahahooldustoodetes ja päiksekaitsevahendites - kaitsta nahka päikesekiirguse eest. Titaandioksiid tekitab geneetilisi kahjustusi. Looma kehasse sattunud TiO2 osakesed kogunevad paljudesse elunditesse, sest organismil ei ole mehhanismi neist vabanemiseks. Väiksuse tõttu pääsevad nano-osakesed igale poole, ka rakkude sisse, kus võivad häirida rakuorganellide talitlust ja suurendada organismi vähiriski. Titaandioksiidi nanoosakesed, mida leidub paljudes tarbekeemiatoodetes, kosmeetikast päikesekreemini ja seinavärvist vitamiinideni, tekitavad geneetilisi kahjustusi, ilmnes Los Angelese California Ülikooli vähiuuringukeskuses hiirtega tehtud katsetest. Selgus, et TiO2 nano-osakeste toimel katkes hiirtel DNA-ahelaid, kahjustus kromosoome ja tekkis põletikke. Kõik need asjaolud tõstavad ka vähiriski.
  • Ränidioksiid - happeline oksiid. Ränidioksiidi kasutatakse paakumisvastase ainena. Näiteks kasutatakse seda kergesti paakuvate maitseainesegude voolavuse tagamiseks, et ka niisketel aastaaegadel oleks maitseainesegu kergesti purgist kättesaadav.
  • Lanoliin - Puhastatud villarasv. Rasvaine, mis sarnaneb kõige enam inimese naha rasvaga. Aitab säilitada naha niiskust ja kaitseb kuivamise eest. Pehmendava toimega. Sisaldub nätsudes.
  • Tselluloos - looduslik kiudaine. Tselluloos hüdrolüüsub väävelhappe juuresolekul ja moodustab glükoosi. Sellel reaktsioonil põhineb tselluloosi kasutamine lähteainena tööstusliku glükoosi ja piirituse tootmisel.  Aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Kasutatakse mitmete toodete juures kui paksendaja. Nagu näiteks jäätis.
  • Naatriumsulfit - antioksüdant, mida kasutatakse säilivusaja pikendamiseks. Enamjaolt kasutatakse külmutatud juurviljades.
  • Kaaliumvesiniksulfit - kasutatakse veini baasil tehtavates jookides. Selle lisaaine eesmärk on lõpetada veini käärimine joogis. Kasutatakse valdavalt siidrites.
  • Ammooniumsulfitkaramell - on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõju. Kasutatakse koolajookides, karastusjookides ja salatikastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
  • Liiga palju soola.
  • Liiga palju suhkrut.
  • Rasvu.

Töödeldud toit sisaldab märkimisväärselt palju keemilisiühendeid ning säilitusaineid, mis on inimese tervisele väga kahjulikud. Lühendades eluiga ning tekitades vähkkasvajaid. Samuti teeb töödeldud toit paksuks. Kõik ained, mis on keemilised ei lähe meie kehast välja. Töödeldud toit sisaldab tehisrasvu, mis tekitab rasvumist. Peaaegu kõik kroonilised haigused on põhjustatud meie toitumisest.

Reeglina on töödeldud ehk valmistoit äärmiselt maitsev, ilusat värvi, isuäratav. Kõik see tuleb keemilistestühendistest. Nö maitsetugevdajad, toiduvärvid.