Teeme ise Piparkoogimaja!

IStockPhoto

Teeme ise Piparkoogimaja!

Autor: Reilika Nestor 15.11.2015 kell 00:28

  • Osta poest piparkoogitainas või tee see ise (vaata retsepti artikli lõpus).
  • Tee plaan, milline võiks sinu piparkoogimaja välja näha.
  • Arvesta, kui palju võiks sinu piparkoogimaja valmistamiseks kuluda tainast.
  • Tee papitükkidest oma soovitud majakese prototüüp, et näeksid, milliseid detaile on vaja tainast välja lõigata.
  • Tee majale alus, kuhu peale hakkad piparkoogimaja ehitama. Hea oleks, kui kataksid aluse fooliumiga, millele saad hiljem glasuuriga lund teha või asetada alusele maja kõrvale piparkoogist puud ja katta need rohelise glasuuriga. 
  • Aseta papist maja šabloonid tainale, lõika tainast välja sarnased tükid ja aseta need ettevaatlikult küpsetuspaberile. 
  • Jäta aknad ja uksed lahtiseks või täida need hiljem suhkrukaramelliga. Lahtiste avade äärtele võib panna glasuuri või raputada kaunistusi. Arvesta, et maja peab veel mõneks ajaks ahju minema. 
  • Tee munavalgest ja suhkrust glasuur. Sellega saad teha kaunistusi ning kinnitada majadetaile. Sega vahustamata munavalge tuhksuhkruga, kuni segu muutub paksemaks. Lisa suhkrut tunde järgi, vastavalt sellele, kui paksu glasuuri sa soovid. Lisa glasuurile natuke sidrunmahla. Glasuurile võib lisada meelepärast toiduvärvi, et maja erinevaid detaile värvida. 
  • Kui kõik majadetailid on ahjust välja tulnud, võid nad kinnitada üksteise külge äsja valmistatud glasuuriga. 
  • Valmista šokolaadikreem ja võõpa kõik maja detailid üle, et maja paistaks pruun. Lase šokolaadiglasuuril tahkuda. Siis võid hakata majadetaile kokku panema. 
  • Laota valge šokolaadiga kaetud kommid katusele ning kinnita need valge glasuuriga. Kui sa ei soovi komme kasutada, võid katuse täpiliseks teha ka glasuuri endaga.
  • Kata piparkoogimaja alus samuti valge glasuuriga, et jääks mulje nagu lumi oleks maas.
  • Lisa alusele vastavalt meeleolule kaunistatud piparkoogist mehikesi, kuuski, südameid, pallikesi või kingitusi.


Video- Youtube

Piparkoogitaigna Retsept

Kogus: 1.4 kg
Koostis:

250 g siirupit (u 2 dl)
170 g suhkrut (u 2 dl)
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet *
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu (u 1 liiter)
2 tl (triikis) söögisoodat

Valmistamine:
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega* keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus**.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.
Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.

Kasutasin DanSukkeri heledat siirupit ja minu arust on igati jumekad ja karamellised piparkoogid. Kui soovid tumedamaid ja jõulisemaid piparkooke, siis vali DanSukkeri tume siirup. Jahu on Sunnuntai oma ning munad suured Kikerikii omad.

* Mina olen kasutanud nii Santa Maria piparkoogimaitseainet (30grammine pakk sisaldab kaneeli, nelki, musta pipart, vürtsi, ingverit, kardemoni ja muskaatpähklit) kui ka Meira piparkoogimaitseainet(24grammine pakk; maitselt mahedam, sisaldab pomerantsikoort, nelki, kaneeli ja ingverit). Viimasel ajal eelistan Meira oma, ent siis lisan tainale 1-2 tl jahvatatud kardemoni.

** Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Samuti võib piparkoogitainast edukalt sügavkülmutada.

Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
Leiad retsepti aadressilt: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/1428