Taime- ja toortaimetoitlased - Mida see tähendab?

IStockPhoto

Taime- ja toortaimetoitlased - Mida see tähendab?

Autor: Reilika Nestor 04.02.2015 kell 00:00

Taimetoitluses on kaks põhisuunda: keedutaimetoitlased ja toortaimetoitlased, mille omapära seisneb – nagu nimes viidatud – toitude valmistamise viis.

Keedutoitlased tarvitavad toiduks ja nende valmistamiseks ka looma produkte: piima, võid, muna, mett, soola, suhkrut ja küpsetatud leiba ning keedetud ja praetud toite.
Toortaimetoitlased aga ei tarvita midagi, mis on loomadelt saadud: ei piima ega piimatooteid, ei mune, ei mett, samuti mitte suhkrut ega soola ning toitu ei keedeta ega küpsetata. Kõik, mida on vähegi töötletud, jääb välja – tarvitatakse vaid üksikuid maitseaineid, minimaalsel määral.

Toortaimetoitlus ei poolda loomade ekspluateerimist ega keetmist. Keetmisel kaotab ka taimne toit palju oma väärtustest. Paljud vitamiinid, mineraalsoolad ja teised toiteväärtuslikud ained lähevad toidu töötlemisel kaduma. Samuti tekitab keedetud toit lima- ja ilaainet (jahutoiduga näiteks võib kleepida ja kliisterdada, keedetud kartul ja kartulijahu muutub kleepuvaks). Paljud peavad keedetud toitude ja piimatoodete kaudu organismi tekkinud lima enneaegse vananemise ja haiguste põhjuseks. Samuti võtab keedutoitude valmistamine rohkem aega ja muid ressursse.

Toortoitlaste sõnul on sellisel eluviisil mõtet ainult siis, kui toortoitumise põhimõtteid järjepidevalt täita. Enamik arste on siiski arvamusel, et inimese keha vajab kõige muu kõrval ka loomset toitu.