Sibulas sisalduvate ainete kasulikkus! Miks süüa sibulat iga päev?

Sibulas sisalduvate ainete kasulikkus! Miks süüa sibulat iga päev?

Autor: Reilika Nestor 26.03.2016 kell 00:02

See vürtsikas aedvili on paljudes köökides armastatud maitseaine, kuid sibulal on palju tähtsam roll, kui olla ainult maitsetaim. Iidsetest aegadest on sibulat kasutatud ravimina. Egiptuse vaaraode naised tegid endile sibulakompresse, sõid, jõid värskelt pressitud mahla, teena jne, et vaid näida, säilida noorena ja tervena.

Sibulat aga meie meditsiinis tuntakse antibakteriaalsete omaduste poolest.

Sibul sisaldab suurel määral

  • kaaliumi - mineraale, mida kaotatakse higistamisel.
  • fütokemikaale (verd vedeldav toime, lisaks ka seente- ja kasvajavastane toime),
  • allitsiin - ühend, mis tapab organismis mikroobe ning võitleb nende tekke vastu.
  • sinepiõli - soodustab vedelike väljutamist organismist. Sinepiõlil on mikroobidevastane, valuvaigistav, antiseptiline, erutav, toniseerv.
  • A-, B1-, B2- ja C- Vitamiine.
  • sulforafaani - Viimaste aastakümnete meditsiiniliste teadusuuringute tulemused näitavad, et sulforafaanil on efektiivne vähirakkude vastane mõju. See aine ei  reageeri vabade radikaalidega otseselt, vaid käivitab organismi enese ensümaatilised kaitsereaktsioonid, mille toime rakkudes kestab märksa kauem võrreldes teiste antioksüdantsete ainete toimega.
  • flavonoidid - aitavad verd vedeldada, ennetavad trombe ja infarkti.

Lisaks aitab ...

  • alandada vererõhku ja kolesteroolitaset,
  • soodustada hingamist,
  • leevendada nohu,
  • tappa kehas baktereid,
  • soodustada seedimist,
  • Sibulat kasutatakse ka haavadele panemiseks, sääsehammustustele, põletustele.
  • vähendada maovähi riski, kui süüa kasvõi üks sibul päevas.
  • neutraliseerida vähki tekitavaid aineid.

PS! soovitav on süüa sibulat toorelt või õrnalt kuumutatult. Praadimisel ning töötlemisel kaovad raviomadused.