Organism vajab valke!

IStockPhoto

Organism vajab valke!

Autor: Reilika Nestor 07.12.2014 kell 00:00

Paljud toitumisteadlased usuvad, et inimene võib tarbida erineva koostisega valke mõnetunniste vahedega, et organism saaks neist täisväärtuslikke valke sünteesida. Rohkem puudutab see teadmine aga taimetoitlasi, kuna eeskätt just taimsed toidud sisaldavad aminohappeliselt koosseisult mittetäielikke valke.

Need toiduained, milles on olemas küllaldaselt kõiki asendamatuid aminohappeid, annavadki inimesele täisväärtusliku menüü. Tavaliselt on need loomsed toiduained. Mõned puu- ja juurviljad, teraviljasaadused ja oad annavad inimesele ka mittetäisväärtuslikke valke. Sellised taimse päritoluga toiduained võivad sellegipoolest olla suurepärased valguallikad, kui neid süüa põhimõttel, et need üksteist täiendavad. Siis saab keha kõik vajalikud aminohapped kätte. Headeks täiendavateks valguallikateks on näiteks mais, uba, leib ja pähklid.