Millised toiduained sobivad omavahel kokku ja millised mitte?

Millised toiduained sobivad omavahel kokku ja millised mitte?

Autor: Reilika Nestor 08.05.2016 kell 10:50



Dr. William Howard Hay õpetas oma patsientidele, millest kinni pidada:

  •     Ära tarbi liialt liha;
  •     Ära tarbi liialt rafineeritud süsiveiskuid, rasvu, toite;
  •     Ära eira keemilisi protsesse, mis on seotud seedimisega;
  •     Ära eira probleeme kõhukinnisusega;


Reeglid tervislikuks toitumiseks:

  •     Tärklist ja suhkrut sisaldavaid toite ei tohi süüa koos valkude ja happeliste toitudega (puuviljad);
  •     Ühe toidukorra põhikomponendiks peaks olema köögiviljad, salatid, puuviljad.
  •     Ühel toidukorral tuleks tarbida valke, tärklist ja rasvu minimaalsetes kogustes;
  •     Üks toidukord päevas peaks sisaldama teraviljatoodet või töötlemata tärklist
  •     Rafineeritud ja töödeldud toitu ei tohiks koos tarbida.
  •     Jäta ära enda menüüst valge jahu, valge suhkur, töödeldud rasvad näiteks margariin.
  •     Toidukordade vahe peaks olema vähemalt 4 ja pool tundi. Öeldakse isegi 4-6 tundi.


Miks ei tohi tarbida tärkliseid toite koos valkudega?

Et valgud saaksid seeditud vajab ta happelist keskkonda. See, et sa sööd suhkrut või tärklist sisaldavaid toite peale, neutraliseerib keskkonda. Nii pidurdubki sinu seedimine ning kõht on kinni. 

Et seedida süsivesikuid (suhkur, tärklis, jahu) nõuab leeliselist keskkonda.

Selleks, et saada suurepärane suhe leeliseline ja happeline toit vahel pead sa sööma järgmiselt:
  • Tee üks päev nädalas nädalas aluseliste toitude päev.
  • 1 päev nädalas juurviljapäev.
  • 1 päev nädalast puuviljapäev.
  • 1 päev nädalas magusapäev. 
  • 20% pead sööma toite, mis toodavad happeid.
  • 80 % pead sööma toite, mis toodavad leeliseid.
  • Inimestele ei ole vaja valget jahu ning tärklist sisaldavaid toite! Need on õige suuremad vaenlased, mis pidurdavad seedimist, ainevahetust ning ei vii kehast liigset välja. Süües veel juurde liha, siis ei tohiks me imestada, miks me kaalust juurde võtame ja oleme ülekaalulised.

Kui sa oled tervisliku toitumise pooldaja ning harrastaja, siis sa teed endast kõik oleneva, et seda võimalikult järgida ning teostada. Kindlasti olete kuulnud aluselistest toitudest ning mida see tähendab, kui aga pole, siis toome põhjuseid, miks süüa just aluselisi toite rohkem.

  • Liigahappeline organism hakkab tootma rasvarakke, kuhu siduda ja ladestada ülearused happejäägid, hoidmaks mürke eemal elutähtsatest organitest ning seetõttu viibki happelise toidu söömine ülekaalulisuseni.
  • Aluselised toidud kaitsevad teie organismi viiruste, bakterite ning haiguste eest ning vabade radikaalide eest - Vabad radikaalid on molekulid, mille välimisel elektronkihil on paardumatu elektron. Seetõttu on sellised molekulid väga reaktsioonivõimelised, alustades reaktsioone, mille tulemusel tekib suur hulk uusi vabu radikaale. Nende liig organismis kahjustab tervist. Näiteks on kasulik just lehtpeet.
  • Terves organismis valitseb vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel tasakaal. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks, kui tasakaal on rikutud.
  • Melon - Kõige parem ja kõige ideaalsem toiduaine puhastada organismi. Tal on suurepärane pH tase inimesele organismile - 8,5. Samuti on super toit teie laual kui soovite pidada dieeti ning alandada kaalu. Sama kehtib ka arbuusi kohta. Neis on 92% vett.
  • Tatar - kiudainerikas, mis hoiab teie kõhu täis ning rikastab teie organismi heade süsivesikutega, millega kaob söögiisu. Samuti annab ta teile tohutult energiat. Tatar on äärmiselt kasulik teie südamele ning vaimsele tervisele. 
  • Oliiviõli - Oliiviõli sisaldab rohkem E-vitamiini ja monoküllastumata rasvhappeid kui ükski teine ​​toit. Toidurasvad on inimorganismile kontsentreeritud energiaallikaks.
  • 1g rasva annab ligikaudu 9 kcal energiat.
  • Toidurasvad, ka kolesterool, on olulisteks ehitus aineteks rakus.
  • Organite ümber moodustuv rasvakiht kaitseb organeid põrutuste eest.
  • Toidurasvad varustavad inimorganismi rasvlahustuvate vitamiinidega ja on vajalikud nende imendumiseks ja transpordiks organismis. Toidurasvad on ka asendamatute rasvhapete allikaks. Toidurasvadel on puhastav toime, nad on olulised sapiväljutajad soolde, vastasel korral sapp peetub sapipõies ja on oht sapikivide moodustumiseks.
  • Rasv on toidu aroomiainete kandja ja täiskõhutunde tekitaja.
  • Rasvata on toit tuimem ja maitsetum.
  • Linaseemned - Kõrge Vitamiin E sisaldus. Võitleb põletikega ning on soovitav süüa naistel, kel on menopaus.
  • Näiteks väga head aluselised toiduained on avokaado, banaan, marjad, porgand, küüslauk, brokkoli, viinamarjad, ananass, sidrun, lillkapsas, greip, mereannid, kurk, petersell, mango, spinat, apelsin, papaia.

Kokkuvõtteks aluselised toidud hoiavad sinu organismi puhta ja tervena. Immuunsus on tugev. Samuti neile, kel on oluline kaalu alandada soovitatakse süüa aluselisi toite. Aluselised toidud viivad kehast välja kõik halva.

HAPPELISED toidud - mida madalama happesusega, seda parem!

KERGELT HAPPELISED:

lehmapiim, sojapiim, hirss, mustad oad, melon, värsked datlid, nektariin, sarapuupähklid, kreekapähkild, päevalillesemned ja -õli

KESKMISELT HAPPELISED:

merekala, kaer, riis, rukis, nisu, maisiõli, margariin,: NB! Õun, aprikoos, banaan, kõik metsamarjad, viigimarjad, viinamarjad, mango, apelsin, papaia, virsik, ananass, mandariin, arbuus on keskmiselt happelised ja neid ei tohiks pidevalt tarbida. Keedised, sinep, sojakaste, äädikas, suhkur, mesi, pärm.

KÕRGE HAPPELISUSEGA:

juust (sh, kodujuust, kõvajuust, kitsejuust,), Liha (ka kana ja kalkun), munad, kasvanduses kasvatatud kala, krevetid, mais, rukis, oder, seened, kartul, pistaatsiapähklid, arahiis, kuivatatud puuviljad.