Miks ja kuidas gluteen kahjustab meie organismi?

Miks ja kuidas gluteen kahjustab meie organismi?

Autor: Reilika Nestor 01.12.2015 kell 13:05

Gluteen on terviljavalk, mida leidub nisus, speltas, rukkis, odras ja vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja korjatud. Tänu oma kleepjale konsistentsile aitab gluteen küpsetisi siduda ja annab neile pehme tekstuuri. Viiest eelmainitud teraviljast sisaldab enim gluteeni nisujahu, seetõttu valmivadki valgest jahust kõige atraktiivsemad ning õhulisemad saiad, pirukad ja koogid. Paraku võib gluteen inimese organismile üksjagu hädasid põhjustada. Miks on see nii?

Gluteen on valk, mida on väga raske seedida, seetõttu peaks gluteeni sisaldavaid teravilju enne tarbimist leotama, idandama või kääritama. Hea näide siikohal on juuretisega küpsetatud leib. Kääritamisprotsess aitab gluteeni lagundada ning muudab teraviljas olevad toitained inimesele kergemini kättesaadavaks.

Gluteen on valk, mis sisaldab lektiini ja fütaate. Lektiinid on valgud ja glükoproteiinid, mis seovad spetsiifiliselt süsivesikuid raku pinnal. Lektiinid ärritavad soolestikku. Lektiinid on toksilise toimega. Gluteenis on lisaks veel fütohape. Fütaadid on ained, mis oma väga suure sidumisvõime tõttu seovad endaga mineraale ning teevad need omastamatuks.

  • Gluteen põhjustab soolepõletikku. Gluteen põhjustab 80% inimestel soolepõletikku. See tähendab, et toit ei seedu ning toitained ei imenud, millest tuleb toitainete vaegus.
  • Gluteen mõjutab insuliini taset. Kui insuliini tase kõigub, siis meil on kord söögiisu, kord jälle mitte. Mõjutab toitumist ja ajutegevust. Enamjaolt ülesöömist, näljatunnet.
  • Nisujahu põhjustab D-vitamiini vaegust. Süüas nisujahutooteid ei jõua meie organismi D-vitamiin. Luude, immuunsuse nõrgenemine. Nakkushaigustele ja bakteritele vastuvõtlikum.
  • Gluteen põhjustab põletikulisihaigusi.
  • Teadlased on täheldanud, et skisofreeniahaiged armastavad nisutooteid.
  • Gluteeni sisalduvate toodete liigtarbimine teeb uimaseks, loiuks, ülekaaluliseks.
  • Gluteen tekitab toidusõltuvust. 

Väga paljudel inimestel on gluteenitalumattus ning seda saab kontrollida.