Mida söövad taimetoortoitlased?

IStockPhoto

Mida söövad taimetoortoitlased?

Autor: Reilika Nestor 17.03.2014 kell 00:00

Taimetoortoitlased söövad teravilju, kaunvilju, juurvilju, aedvilju, puuvilju, marju, seeni, värskeid lehti, oraseid ja rohtu.

  • Teraviljadest: rukkiterad, rukkijahu, rukkioras, nisuterad, nisumanna, nisuoras, odraterad, odrajahu, odraoras, odratangud, kaeraterad, kaerajahu, kaeraoras, kaeratangud, kaerahelbed, maisiterad, maisijahu, riisiterad, riisijahu, tatraterad, tatrajahu, tatratangud, linaseemned, linajahu, linaõli, ristikheinaseemned, ristikheinajahu, ristikheina õied.
  • Kaunviljad: herneterad, hernekaunad, herneõied, herne värsked kasvud, hernejahu, oad, türgi uba, sojauba, sojaõli, oaterad, oajahu, oaõied, oalehed, läätseterad ja -õli, läätsejahu, läätseõied, läätselehed, hiireherneterad, hiireherne väiksed kasvud.
  • Juurviljad: kartul, kartulijahu, porgand, seller, petersell, peet, naeris, rõigas, redis, mädarõigas, kaalikas, pastinaak, mustjuur. 
  • Aedviljad: peakapsas, lehtkapsas, rooskapsas, õiskapsas, nuikapsas, nuikapsalehed, nuikapsa varred, peakapsas, lehtsalat, sigur, rabarber, spinat, spargel, tomat, kõrvits, kabatšokk, melon, kurk, sibul, sibulalauk, küüslauk, murulauk, porrulauk, artišokk, till, nõges, oblikas, piparmünt, kummel, jänesekapsas.
  • Puuviljad: õunad, õunaõied, pirn, pirniõied, ploom, ploomiõied, kirsid, kirsiõied, aprikoos, virsikud, apelsin, sidrun, oliivid, oliiviõied, mandariin, viigimari, ananass, banaan, rosinad, mandlid, kadakamarjad, toomemarjad ja -õied, pähklid, pähkliõli, pähklipuude õied, kohvioad, tammetõrud, kastanid, pihlakamarjad. 
  • Marjad: marjaõied ja –lehed, mustikad, maasikad, vabarnad, sõstrad jaanimarjad, murakad, palukad, tikrid, kuremarjad, viinamarjad. 
  • Seened: šampinjonid, puravikud, pilvikud, riisikad, kukeseened, mürgivabad metsaseened. 
  • Lehed: kaselehed, pajulehed, toomelehed, sirelilehed ja -õied, roosiõied, kuusekasvud, männikasvud. Talvel lehtpuude pungad ja koored. 
  • Orased: varakevadel tärkavad orased, orasheinast alates. 
  • Rohud: majoraan, salvei, rosmariin, tüümian, kalmus, raudrohi, linahein, lõvihammas, võilill, kannike, kress, ingver, aniis, maasapp, köömned, tillid. Rohtusid kasutatakse peamiselt toitude maitsestamiseks.