Tunne toitu, mida tarbid! Toidus sisalduvad säilitusained, värvained, keemilised ühendid! MIKS?

Tunne toitu, mida tarbid! Toidus sisalduvad säilitusained, värvained, keemilised ühendid! MIKS?

Autor: Reilika Nestor 06.12.2015 kell 16:33

Tööstuslikult toodetud toiduainetes sisalduvate lisaainete kohta levib mitmekülgset infot – ka sellist, mis sunnib inimesi oma tarbimisharjumusi üle vaatama. Koos tööstuslikult toodetud toidu tarbimise hüppelise kasvuga 20. sajandil on kasutama hakatud sadu nii looduslikku päritolu kui ka sünteesitud lisaaineid.

Annamegi ülevaate, milliseid aineid mingi toit sisaldab ning miks?

TUNNE TOITU MIDA TARBID!

E101- Riboflaviin on toiduvärv, mida teatakse ka kui vitamiin B2. Seda ainet toodetakse pärmidest ning on seetõttu loodusliku päritoluga Riboflaviini kasutatakse näiteks kreemides, mis annab sellele ilusa kollaka välimusele. Vaniljekreemiga koogid, saiakesed.
E102 - Tartrasiin on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Tartrasiin hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul.Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt. Tartrasiini leidub alkohoolsetes jookides
E104 - Kinoliinkollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Kinoliinkollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt. Kinoliinkollast leidub alkohoolsetes jookides
E110 - Päikeseloojangukollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Päikeseloojangukollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt. Päikeseloojangukollast leidub alkohoolsetes jookides
E1103 - Invertaas on niiskuse säilitaja. Kasutatakse niiskuse säilitamiseks näiteks martsipanides, iiristes.
E1105 - Lüsotsüüm on säilitusaine, mida kasutatakse võihappelise käärimise vältimiseks. Lüsotsüümi kasutatakse säilitusainena näiteks juustus
E120 - Karmiin(karmiinhape) on punane toiduvärv. Seda kasutatakse tootele omase punaka värvuse andmiseks. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Kasutatakse keeduvorstides, viinerites, sinkides. Samuti leidub seda alkohoolsetes jookides, kookides, želeedes, nätsukommides, keedistes, maitsestatud kohupiimades, jogurtites jmt toodetes.
E122 - Asorubiin on punane toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase punase värvuse andmiseks. Asorubiin hoiab ära ka võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Tegemist asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt. Kasutatakse alkohoolsetes jookides punase värvivarjundi saamiseks
E133 - Briljantsinine FCF on sinine toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Briljantsinine hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt     Kasutatakse alkohoolsetes jookides sinise värvivarjundi saamiseks
E1402 - Modifitseeritud tärklis on tärklist kasutatakse paksendajana. Modifitseeritud tärklist kasutatakse näiteks pizzades
E141 - Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid on roheline toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Krolofüll hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks mahlajookides, karamellis, dražeedes, samuti värvitud suhkru rohelise värvivarjundi saamiseks.
E1414 - Atsetüülitud ditärklisfosfaat, kasutatakse paksendajana, stabilisaatorina ja emulgaatorina. Sama ainet leidub ka looduslikult kartulis.  Lisaks veel kreemides paksendajana.
E1422 - Atsetüülitud ditärklisadipaat, kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Lisaks mitmetes lihatoodetes, taignates ja moosis, jogurtijäätises.
E1442 - Modifitseeritud tärklis, kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Näiteks moosis, mida lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele.
E1450 - Naatriumoktenüülsuktsinaat-tärklis. Seda ainet kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust.     Sisaldub tooraines, stabiliseerib õli-põhiseid (vees lahustumatud) koostisosi joogi täidlust tõstmata, nt. toiduvärvi beeta karoteeni. Leidub näiteks Classic karastusjoogis.
E150 - Karamell I, on toiduvärv, mis on saadud suhkrust ja annab tootele omase pruunika värvuse. Kasutatakse moosides, kastmetes, sinkides , pasteetides.
E150 a-d - Suhkrukaramell I toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse moosides ja kastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
E150c - Ammooniumkaramell, karamell III, pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõju. Kasutatakse salatikastmetes ja ka alkohoolsetes jookides tootele omase värvuse andmiseks.
E150d - Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV, on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse koolajookides, karastusjookides ja salatikastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
E160c - Paprikaekstrakt(kapsantiin,kapsorubiin) on punane toiduvärv, mis annab tootele püsiva punase värvuse. Kasutatakse grillvorstides tootele omase värvuse andmiseks. Samuti kasutatakse punase värvuse andmiseks maitseainesegudes, mahlajookides, keedistes ja salatikastmetes.
E160a - Beeta-karoteen on looduses esinev kollakas-oranž toiduvärv, mis annab tootele kollaka välimuse. Saadakse tööstuslikult porgandist. Kasutatakse mahlajookides, margariinis, vahukreemis, saiakestes, kookides, jogurtitesse ja kohupiimadesse lisatavates moosides, majoneesides, kommides tootele omase värvuse andmiseks.
E160b - Annaato-320-WS. Kollane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks Gouda Black juustus.
E160e - ß-apo-8´-karotenaal. Oranž toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks mahlajookides oranžika värvivarjundi andmiseks.
E161b - Luteiin. Roheline toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks pistaatsiaga pralinees ja õuna draakonkommis rohelise värvi andmiseks.
E162 - Peedipunane. Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse ilusa värvivarjundi saamiseks keedistes ja kastmetes ning moosides, mida lisatakse kohupiimadele ja jogurtitele.
E163 - Antotsüaanid. Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga. Kasutatakse näiteks kommides punaka värvi saamiseks, mustikajogurtile sinaka värvi saamiseks ja moosides, mida lisatakse jogurtitele ja kohupiimadele
E170 - Kaltsiumkarbonaat. Valge toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga. Kasutatakse ka paakumisvastase ainena ning happesuse stabilisaatorina. Valdavalt kasutatakse kreemipulbri koostises.
E171 - Titaandioksiid. Toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga. Kasutatakse kastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
E200 - Sorbiinhape hallitusevastane säilitusaine. Tegemist on loodussamase lisaainega. Kasutatakse erinevates toodetes hallituse vältimiseks.
E202 - Kaaliumsorbaat kasutatakse säilitusainena. Selle ülesanne on ära hoida pärmseente ja hallituse teket ning pärssida jookides pärmi ja seente kasvu. Kasutatakse valdavalt karastusjookides, kookides, moosides, täidistes, majoneesides, ketšupites, kohupiimades ja jogurtites.
E211 - Naatriumbensoaat, kasutatakse säilitusainena, mis pärsib jookides pärmi ja bakterite kasvu. Kasutatakse majoneesides, kastmetes, karastusjookides ja mahlajookides.
E212 - Kaaliumbensoaat, kasutatakse säilitusainena. See aine on kõige efektiivsem pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas. Leidub keedistes ja kastmetes.
E223 - Naatriumdisulfit on antioksüdant, mida kasutatakse säilivusaja pikendamiseks. Leidub külmutatud aedviljasegudes
E228 - Kaaliumvesiniksulfit, kasutatakse veini baasil tehtavates jookides. Selle lisaaine eesmärk on lõpetada veini käärimine joogis. Kasutatakse valdavalt siidrites
E235 - Natamütsiin on säilitusaine, mille eesmärk on vältida toodetes mikroorganismide kasvu. Valdavalt kasutatakse juustudes
E250 - Naatriumnitrit on säilitusaine, mis pikendab toote säilivust ja stabiliseerib värvi ning pärsib ohtlike bakterite kasvu. Kasutatakse valdavalt lihatoodetes
E260 - Äädikhape, kasutatakse happesuse regulaatorina, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Näiteks leiva taigna kääritamise protsessides alati tekivad happed. Selleks, et reguleerida toote happelisust ja saavutada õige maitsetasakaal, lisatakse toodetele äädikhapet. Valdavalt kasutatakse äädikhapet leibade tootmisel. Samuti kasutatakse äädikhapet ka majoneesides, ketšupites, salatikastmetes ja köögivilja konservides.
E262 - Naatriumatsetaat on happesuse regulaator, mis tagab toote värvi stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise. Kasutatakse marineeritud lihades ja toorestes grillvorstides
E263 - Kaltsiumtsetaadid, kasutatakse säilitusainena või pH-tagajana, peamiselt keedistes.
E270 - Piimhape on looduslik happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse, pikendab siidri maitse säilimist. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse salatikastmetes, leibades õige maitsetasakaalu saavutamiseks. Siidrite juures maitse säilimiseks.
E282 - Kaltsiumpropionaat on säilitusaine, mida kasutatakse eeskätt pagaritööstuses hallituse tekke pärssimiseks.    Kasutatakse näiteks röstsaiade juures.
E290 - Süsinikdioksiid, kasutatakse gaseeritud jookides gaasina ning lihatoodete pakendamisel gaasi keskkonda. Kasutatakse kõikides gaseeritud jookides ja gaasi keskkonda pakendatud lihade, hakklihade puhul.
E296 - Õunhape, ainet kasutatakse happesuse regulaatorina, annab joogile kuiva hapuka maitse. Kasutatakse paljudes jookides, maitsestatud vetes.
E300 - Askorbiinhape ehk C-vitamiin on loodussamane aine, mis tähendab, et aine on looduslikult ka toidus olemas, kuid on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Ainet kasutatakse antiosküdandina, mis pikendab näiteks joogi säilivust. Askorbiinhapet kasutatakse ka kui jahu parendajana, andes taigna valmistamiseks paremaid tehnoloogilisi tingimusi.  Kasutatakse jookides säilivuse pikendajana, jahu parendajana, moosides ja kastmetes hapuka maitse andmiseks ning happesuse reguleerimiseks maitseainesegudes. Kasutatakse ka lihatoodetes ning kommides.
E301 - Naatriumaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes
E307 - Alfa-tokoferool on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. Leidub salatikastmetes.
E315 - Isoaskorbiinhape on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes.
E316 - Naatriumisoaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoaib ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes.
E322  - Letsitiin, kasutatakse antioksüdandi ja emulgaatorina, mida saadakse sojaubadest. Aine annab margariinile hea stabiilsuse ja tekstuuri, kasutatakse vedeldajana shokolaadis ja shokolaadiglasuurides. Kasutatakse glasuurides, vahvlites, täisteraleivas, maiustustes. Lubatud kasutada ka lastetoitudes.
E327 - Kaltsiumlaktaat on mineraalaine (sool). Kasutatakse ka antioksüdandi võimendajana. Vees on aine ka kaltsiumi allikaks. Kasutatakse mineraalvetes, nt Figuurisõprade vesi.
E330 - Sidrunhape on loodussamane aine, mis tähendab et tegemist on looduslikult toidus oleva ainega, kuid mis on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Toidulisandina on sidrunhappel mitmeid ülesandeid: ta on antioksüdant, reguleerib happesust, konserveerib ja seob metallioone. Kasutatakse moosides, margariinides, enamikes karastusjookides, majoneesides, ketšupites, kastmetes, kommides, marmelaadides ning happesuse reguleerimiseks mõnedes maitseainesegudes. Samuti jäätises, külmutatud lehttaignas ning ka lihatoodetes.
E331 - Naatriumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse moosides moosi stabiilse pH-tagamiseks.
E333 - Kaltsiumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Kasutatakse keedistes ja kastmetes.
E338 - Ortofosforhape on happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse ja pikendab joogi säilivust. Kasutatakse karastusjookides, näiteks Coca-Colas.
E339 - Naatriumfosfaadid on happesuse regulaator, kasutatakse ka stabilisaatorina. Fosfaadid on inimorganismile vajalikud soolad. Fosfaatide eesmärk toidus on hoida ära kuivamist. Kasutatakse ka kui vee sidujatena ja külmutatud toodetes jahu parendajana. Kasutatakse näiteks vahukreemides, kohupiimakreemis.
E341 - Kaltsiumfosfaadid on happesuse regulaatorid, mis muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse pagaritoodetes, jookides.
E385 - Kaltsiumdinaatrium-atsetaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise. Kasutatakse majoneesides, salatikastmetes.
E401 - Naatriumalginaat on paksendaja. Kasutatakse salatikastmetes, kreemipulbri koostises.
E406 - Agar on paksendaja ja želeeriv aine. Kasutatakse salatikastmetes, samuti geelistajana näiteks "Linnupiima kommides".
E407 - Karrageen, kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena ning stabilisaatorina. Karrageen aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Karrageeni saadakse vetikatest. Kasutatakse jäätises, kommides, marmelaadides, salatikastmetes, lihatoodetes.
E410 - Jaanileivapuujahu on looduslik paksendaja ja stabilisaator. Jaanileivapuujahu lisatakse ka mahlade toorainesse, mis aitab vähendada mahla viljaliha sadenemist ja tõstab mahlajoogi täidlast maitset. Tegemist on loodusliku ainega, mis on eraldatud jaanileivapuust. Kasutatakse jäätises, vahukreemis, leidub ka mahlajookides.
E412 - Guargummi on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. Kasutatakse jäätisesegus, majoneesiga salatites, mahlajookides, moosis ja õlipõhistes liha marinaadides
E414 - Kummiaraabik, kasutatakse niiskuse säilitajana. Ainet leidub ka toodete tooraines. Kasutatakse dražeedes, vahvlilehtedes, vahvlikommis niiskuse säilitajana. Leidub ka näiteks G:N Grapefruit alkohoolses joogis.
E415 - KSANTAANKUMMI on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. Kasutatakse jahu parendajas, majoneesidega salatites, köögiviljakonservides, moosides, õlipõhistes liha marinaadides.
E416 - Karaiakummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Kasutatakse õlipõhistes lihamarinaadides.
E418 - Gellankummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Kasutatakse keedistes ja kastmetes.
E420 - Sorbitool on suhkru alkohol. Kasutatakse maiustustes.
E440 - Pektiin on looduslik aine, mida saadakse tsitrusviljadel värvunud kooreosa all olevat valkjast kihist või õunte koortest. Pektiin on taimse päritoluga süsivesikulise olemusega tarretaja. Lisapektiin tootes on vajalik tarretumiseks. Pektiini kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena. Kasutatakse jäätises, moosides. Sisaldub ka mahlajoogi tooraines.
E445 - Kampoli glütseroolestrid on stabilisaatorid, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust.     Kasutatakse mõningate mahlajookide juures
E450 - Difosfaadid on stabilisaatorid, emulgaatorid, happesuse regulaatorid, kergitusained, sekvestrandid, veesidujad. Kasutatakse jahusegudes, lihatoodetes.
E451 - Trifosfaadid on happesuse regulaatorid ja sekvestrandid. Kasutatakse lihatoodetes.
E452 - Polüfosfaadid on emulgaatorid, stabilisaatorid, sekvestrandid ja veesidujad. Kasutatakse lihatoodetes
E461 - Metüültselluloos     Metüültselluloos aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Kasutatakse mitmete toodete juures kui paksendaja. Leidub jäätises.
E466 - Naatriumkarboksümetüültselluloos. Kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina, mis aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Lisaks jäätistes, leidub ka mõndades mahlajookides.
E471 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidid, kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. Aine aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Tegemist loodusliku emulgaatoriga, mis aitab margariini konsistentsi hoida ja annab tootele pehmuse. Samuti aitab aine taigna segamisel erikomponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud segul (taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ja hoida stabiilsena. Leidub jäätistes, margariinides, vahukreemides
E472b - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid. Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. Kasutatakse vahukreemis, vaniljekreemis, biskviidisegus.
E472e - Mono- ja diatsetüülviinhappe estrid rasvhapete mono-ja diglütseriididega. Aine parendab lehttaignate küpsetusomadusi. Aitab segamisel taigna eri komponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud taignal oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada. Kasutatakse jahuparendajana lehttaigna koostises.
E475 - Rasvhapete polüglütseroolestrid. Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. Kasutatakse margariinides, külmutatud lehttaignates.
E476 - Ritsinoolhappe polüglütseroolestrid. Ainet kasutatakse emulgaatorina, mis aitab eri komponentidel ühtlaselt seguneda. Kasutatakse šokolaadijäätises ja šokolaadijäätise segus.
E481 - Naatriumlaktülaadid. Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. Kasutatakse jahuparendajana.
E482 - Kaltsiumlaktülaadid. Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. Kasutatakse jahuparendajana leivatoodetes. Annab tootele pehmuse.
E500  - Naatriumkarbonaadi ja naatriumvesinikkarbonaadi segu, söögisooda. Kasutatakse kui happesuse regulaatorina, kergitusainena. Aine parandab kergitusomadusi ja vähendavad toidu üksikute osakeste kokkukleepuvust. Küpsetuspulbris mängib aine happesuse regulaatori rolli, et tekiks süsihappegaasi eraldumine aluse ja happe kokkupuutel vedelikuga taigna valmistamisel. Kasutatakse ka lihtsalt sellisena hapus keskkonnas taigna kergitamiseks.  Vahvli taignas, paneeringute segudes kalapulkadel, küpsetuspulbri koostises.
E501 - Kaaliumkarbonaadid kasutatakse happesuse regulaatorina, kergitusainena ja paakumisvastase ainena. Kasutatakse külmutatud lehttaignate juures, andes neile paremad kergitusomadused.
E503 - Ammoniumkarbonaat. Kasutatakse kergitusainena jahusegudes. Tagab pizzapõhja kohevuse. Kasutatakse pizzades.
E508 - Kaaliumkloriid, kasutatakse nii tardainena kui ka kaaliumi allikana. Lisaks mineraalvetes, nt Värskas.
E509 - Kaltsiumkloriid, kasutatakse kui tardainet. Aine aitab moosis pektiinil tarretuda. Leidub moosides, juustus.
E511 - Magneesiumkloriid, kasutatakse tardainena, aga on ka magneesiumi allikas. Leidub looduslikult vetes, kasutatakse ka maiustustes
E551 - Ränidioksiid, kasutatakse paakumisvastase ainena. Näiteks kasutatakse seda kergesti paakuvate maitseainesegude voolavuse tagamiseks, et ka niisketel aastaaegadel oleks maitseainesegu kergesti purgist kättesaadav. Kasutatakse maitseainesegudes.
E553b - Talk, magneesiumsilikaadid, kasutatakse paakumisvastase ainena. Lisaks kuivatatud puuviljades, marjades.
E620 - L(-)glutamiinhape. Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse salatikastmetes.
E621 - Naatriumvesinikglutamaat. Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse puljongites, lihatoodetes, maitseainesegudes, hiina köögis.
E627 - Dinaatrium-5-guanülaat. Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse.
E631     Dinaatrium-5-inosinaat. Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse.
E635 - Naatrium ribonukleotiid. Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset.    
E901 - Mesilasvaha - Naturaalne glaseeriane. Kasutatakse läike andmiseks. Kasutatakse dražeedes läike andmiseks.
E903 - Karnaubavaha on glaseeraine. Kasutatakse dražeedes läike andmiseks.
E920 - L-Tsüsteiin on aminohape, mis esineb valkude koostises. Aine parandab toote struktuuri. Seda kasutatakse jahu parendajas.
E941 - Lämmastik, kasutatakse näiteks pudelijookide juures, tagamaks pudeli vormi säilimise. Kasutatakse pudelis olevate mahlajookide pakendamisel.
E950 - Atsesulfaamkaalium. Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata. Kasutatakse mitmetes karastusjookides, moosides, mida lisatakse kohupiimadele, jogurtitele. Ka dieettoodetes, nt dieetjogurtid.
E951 - Aspartaam. Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata. Kasutatakse moosides, mis lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele. Leidub ka dieettoodetes.
E952 - Tsüklamiinhappe naatriumisool. Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata. Kasutatakse alandatud energiasisaldusega ( "light") toodetes, joogid, jogurt.