Jahu ja teraviljad toortoiduliste menüüs

IStockPhoto

Jahu ja teraviljad toortoiduliste menüüs

Autor: Reilika Nestor 21.11.2014 kell 00:00

Jahutoidud on toortoidust kõige tähtsam osa. Sama tähtis osa, mida tähistab leib teistes toitudes. Meie kliimas on oluline, et jahu- ja teraviljatoidud oleksid igapäevaselt toidulaual olemas – suvel väiksemal ja talvel suuremal määral. Teraviljatoit on alus, millele baseerub toortoitlus põhjamail. On eksitav näha toortoiduna ainult marju, puuvilju ja juurvilju ning aedvilju. Nii mõnigi on loobunud toortoidu ideest just selle pärast, et teraviljad on jäetud kahe silma vahele. Nende teraviljade all mõtleme siis toorest jahu ehk rukki- või nisuterasid.

Teraviljade mittetarvitamine toob kohe esile suure valkude puuduse organismis ja kalorite vähesuse menüüs. Selle tagajärg on näljatunne ja alatoitumine. Samas kui süüa ainult teravilju, tekitab see hapete ülekaalu ja rasvade vähesust, mis on samuti organismile kahjulik. Kuigi juurviljad (nagu kartul ja porgand) annaksid teraviljade happelisusele vastukaaluks aluselisi ülejääke, ei saa teravilju ja juurvilju segada, kuna selline kooslus muudab toidu maitsetuks.

Seetõttu kasutatakse teravilju koos marjade, puuviljade, õlide ja kastmega. Marjad ja puuviljad viivad happed ning alused tasakaalu ning õlid ja rasvad viivad omakorda valgud ning rasvad õigesse vahekorda. Selle kõige tulemus on hea maitse ja toitvuse tasakaal.

Jahutoitude maitsestamiseks kasutatakse veel ka köömneid, kressi, aniisi, kaneeli, vanilli, sidrunit, nelki ja ingverit.

Teravilja tarvitatamise viisid:

  • Teradena inimestele, kelle hambad kannatavad nende närimist.
  • Terad leotatult. Terad pestakse ja pannakse 24 tunniks külma vette likku. Seejärel pestakse uuesti ning segatakse marjade ja puuviljadega kokku pudruks. Sama tehakse kruupide, helbete ja tangudega. Kuulub rohkem suvemenüüsse.
  • Terad idandatult. Terad pestakse ja pannakse 24 tunniks külma vette likku. Seejärel pestakse uuesti ning laotatakse idanema niiskesse kohta, kuni idud on 1-5 cm pikkused. Idud pressitakse mahlaks ja pannakse kokku marjade ja puuviljadega ja jahudega. Kuulub rohkem kevadisse menüüsse, kuna peale talve on tarvitatud vähem rohelist ja värsket toitu. 
  • Terad jahvatatult. Pannes jahu ¼ tunniks kuni 12 tunniks vette, olenevalt soovist, on teravili täiesti pehme ja söödav. Jahuna on teravilju küll kõige lihtsam, kuid mitte kõige kasulikum viis tarvitada.
Toortaimetoit lahendab vanade ja hambutute inimeste toitumismured sellega, et kõike võib hammaste hoidmiseks peenestada, riivida või pressida, kuna seeläbi toiteväärtus ei kao. Oluline on toitu lihtsalt mitte kuumutada.