A vitamiini kasulikkus ning millisest toiduainest me selle kõige lihtsamini kätte saame

A vitamiini kasulikkus ning millisest toiduainest me selle kõige lihtsamini kätte saame

Autor: Reilika Nestor 26.03.2016 kell 12:56

A Vitamiin mängib väga olulist rolli meie erinevates kehaorganites:

  • Nägemine
  • Geeni transkriptsiooni
  • Immuunsussüsteemi
  • Viljakus
  • Luustik
  • Hematopoees - luuüdi ülesanne ja tootlus
  • Naha ja raku tervis
  • Antioksüdantide tegevuses

A vitamiini sisaldus 100 g kohta

Millistes toitudes
Kalamaksaõli 30000 μg
Maks (kalkun - 8058 μg 895%)
Maks (loomaliha, sealiha, kala - 6500 μg 722%)
Maks (kana - 3296 μg 366%)
Magus kartul 961 μg 107%
Porgand 835 μg 93%
Brokkoli lehed 800 μg  89%- Vastavalt USDA andmebaasi, brokkoli õisikud on palju vähem.
Brokkoli õisikud 31 μg 3%
Või 684 μg 76%
Lehtkapsas 681 μg 76%
Spinat 469 μg 52%
Kõrvits 400 μg 41%
Lehtkapsast 333 μg 37%
Juust 265 μg 29%
Melon 169 μg 19%
Muna 140 μg 16%
Aprikoos 96 μg 11%
Papaia 55 μg 6%
Mango 38 μg 4%
Herned 38 μg 4%
Piima 28 μg 3%
Tomatid
Merevetikas

-vitamiini päevane soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekvivalenti, sellise koguse saame näiteks:
  •  5 g hautatud maksast,
  • 10 g maksapasteedist,
  • 70 g porgandist,
  • 100 g munakollastest,
  • 120 g kuivatatud aprikoosidest,
  • 120 g võist,
  • 150 g porgandimahlast,
  • 200 g paprikast.
Aga kas te kujutate ette, et te sööte vajaliku koguse päevas?